Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
viztisztito
Tartalomhoz ugrás

5/2023. (I.12.) Korm. rendelet szerinti kötelező tájékoztatás a tisztított víz minőségéről
A Doulton Ultracarb víztisztító által biztosított szűrt víz  (a használati útmutatókban részletezett üzemeltetési körülmények betartása mellett) minden vízjellemző tekintetében megfelel az 5/2023 ivóvíz rendelet 4.§ előírásainak, a szűrt víz érzékszervi, kémiai és bakteriológiai jellemzői alapján prémium minőségű.
A Doulton Ultracarb víztisztítóról rendelkezésre álló dokumentumok igazolják a prémium vízminőséget; közösségi és munkahelyi alkalmazásban is megfelelnek az NNK tájékoztatási irányelveknek.
Vízminőségi garancia
A  Doulton Ultracarb víztisztító szűrési és tisztítási folyamata a víz ízét javítja és a vízben potenciálisan jelenlévő összes egészségre káros szennyezőt határérték alá csökkenti, az ólom szennyezést 100% hatékonysággal eltávolítja . A szűrési folyamat a vízben lévő természetes eredetű, a szervezet számára fontos ásványi sókat változatlanul hagyja, nincsen szükség a tisztított víz mesterséges kezelésére (pl. visszasózás, pH beállítás). Az ezüst-kerámia technológia megelőző baktérium védelmet biztosít a szűrőanyag számára.  

Megbízhatóság
A Doulton Ultracarb víztisztító  a legmagasabb ólomszennyezettségi kategóriában is 100% eltávolítást garantál (NNK tanúsítottan), alkalmas arra, hogy bármely (akár ólomszennyezés szempontjából kockázatos) fogyasztóhelyen "folyamatosan biztosítsa legalább egy, a fogyasztók számára elérhető fogyasztói ponton a 4.§-ban meghatározott követelményeknek megfelelő ivóvízhez való hozzáférést." [5/2023 (I.12) 5.§ 5 ]

Fenntarthatóság
 A Doulton Ultracarb víztisztító egyedülállóan környezetkímélő, gyakorlatilag zerowaste. Az üzemeltetés során nincsen szükség vegyszerre, külső energiaforrásra, és nem képződik hulladékvíz sem. A szűrőbetét csak természetes szűrőanyagokat tartalmaz, ami használatot követően akár komposztban is felhasználható.
Miért fontos a vízgarancia a szűrt ivóvízre?
„Ha egy ivóvíztisztító kisberendezés rendelkezik ivóvízbiztonsági engedéllyel, még nem jelenti azt, hogy az adott termék minden káros anyag (pl. az ólom) eltávolítására is alkalmas. Az erre vonatkozó forgalmazói információkat kritikusan kell kezelni, nem minden esetben áll mögötte megbízható kutatás." [NNK kutatási jelentés 2.o]

A víztisztítót vásárlók szakszerű tájékoztatása jelenleg a termék képviselő, viszonteladó felelőssége [5/2023. (I.12.) Korm. rendelet]. Az engedélyeztető számára az NNK megküldi a víztisztítóra vonatkozó vizsgálati eredményt és szakvéleményt, ennek alapján a termékforgalmazó a víztisztítójára vonatkozóan megállapításokat tehet, a szűrt ivóvíz várható minőségéről nyilatkozhat. Ez a vízminőségi nyilatkozat a döntés előkészítést segíti, amennyiben elérhetővé teszi a vizsgálati eredményeket és NNK szakvéleményt is.
Intézményekben, munkahelyként szolgáló épületben az üzemeltető számára is szükséges a szűrt víz minőségének ismerete, hogy eleget tehessen az 5/2023 rendelet tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásainak.

Vízminőségre vonatkozó elvárások
A tisztított vízzel szemben minimum elvárás az, hogy a vízminőség a tisztítás előtti állapothoz képest ivóvízkémiai és bakteriológiai szempontból ne romoljon. A vonatkozó rendelet előírásai szerinti ivóvíz minőség biztosításához fontos, hogy a víztisztító az egészségre káros potenciális szennyezők eltávolítására alkalmas legyen, de lehetőség szerint a víz szomjoltó képességét meghatározó és a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat változatlanul hagyja.
 A víztisztítót a csapvíz kémiai összetételéhez és potenciális szennyezőinek megfelelően kell kiválasztani. Akkor jó a választás, ha a víz kémiai minőségét a víztisztító csak a szükséges, de elégséges mértékben változtatja meg. Ebben az esetben nincsen szükség egyéb mesterséges kezelésre, mint pl. visszasózás,  pH beállítás,  fertőtlenítés.

Lehet, hogy jó ízű a kezelt víz, de kémiai vagy bakteriológiai szempontból nem megfelelő. Az ivóvíz hálózatban kockázatot jelentő szennyeződések (pl. ólom) eltávolítására való alkalmasságot külön eljárás keretében vizsgálja az NNK - a forgalmazó, termék képviselő kérésére.
 Ezek a vizsgálati jegyzőkönyvek és szakvélemények a forgalmazónál megtalálhatók, ezek ismerete azért fontos, mert a víztisztító használatára vonatkozó korlátozások és a biztonságos üzemeltetési feltételek is ezekben kerülnek rögzítésre.

Legkésőbb a víztisztítóra vonatkozó vízgarancia megkérése kapcsán érdemes az épületen belüli vízhálózat vízminőségre gyakorolt kockázatait tisztázni, szükség esetén ólomszennyezésre vizsgálni.

A vízgarancia elengedhetetlen abban az esetben, ha a belső vízhálózat állapota miatt a vízvételi hely ólomszennyezés szempontjából kockázatosnak minősül. Az NNK vizsgálati összefoglalójában lévő megállapítás szerint a Doulton Ultracarb az egyetlen olyan ivóvíz tisztító, amely korlátozások nélkül, biztonságosan  alkalmazható a legmagasabb ólomszennyezettségi kategóriában is.
"A vizsgálataink alapján egy típus* (aktívszenet és kerámiát tartalmazó típus) volt, amelynél nem okozott kedvezőtlen változást a csapvíz minőségében a vizsgált paraméterek tekintetében, a többi típusnál a szakirodalomban leírt és szakvéleményezés során tapasztalt kockázatok jelentkeztek: leggyakrabban a mikrobiológiai minőség romlása, a nitrifikáció, az összes keménység túlzott csökkenése, valamint a különböző anyagok (ezüst, nikkel, réz, cink) beoldódása volt tapasztalható."  [* Doulton Ultracarb víztisztító - NNK független vizsgálatai alapján NNK Módszertani útmutató 34.o.]

Hazai tanúsítványok, engedélyek (a vízminőségi garancia alapdokumentumai):
Vízbiztonsági engedély: BP/FNEF-TKI/09320-2/2018; 37686/6/2021/KTEF
NNK szakvélemény: KÖZ-13082-2/2018; 39438-1/2021/LAB
Tanúsítási jegyzőkönyv száma: 42243-1/2020/PKF

Vizsgálati jegyzőkönyvek, szakvélemények a képre kattintva az NNK honlapjáról  [pdf]
                       
Nemzetközi tanúsítványok, engedélyek, minőségbiztosítási dokumentumok


Vissza a tartalomhoz